2007-04-04

Visst vore det skönt?

I den omtvistade boken som kom ut idag, Aldrig ensam - alltid ensam, framkommer att Göran Persson tror på sextimmars arbetsdag på sikt.

Hoppas kan man ju, men jag tror man måste vara beredd att gå ner i lön om man går ner i timmar. Jag tycker dock att alldeles för stor del av min vakna tid tillbringas med att dra in pengar så jag skulle gärna jobba mindre. Åtta timmar på jobbet, en halvtimme på lunch och två timmar på resande fot, fem dagar i veckan. Räknar man med åtta timmar sömn så är det 47% av min vakna tid! Med sextimmarsdagar skulle siffran komma ner i 38%, klart humanare! Det skulle nog lösa många problem med vardagspusslet, där tiden sällan räcker till. Nu ska vi dessutom snart in i dagisrejset, och har kommit fram till att det blir ganska långa dagar för lillkillen om vi båda ska jobba heltid.

Fast att minska lönen med 25% känns ju inte direkt attraktivt...

Persson trodde på sextimmarsdag (SvD)
"Svagt stöd för Ulvskog i partitoppen" (DN)

2 kommentarer:

  1. Med dagens reallöneökningar på 3% om året så räcker det med tio år av arbetstidsförkortningar istället för lönehöjningar för att vi ska vara nere på sex timmars arbetsdag. Dessvärre talas det sällan om sådana alternativ.

    SvaraRadera
  2. 25% mindre arbetstid innebär också 25% mindre skattepengar till t.ex. sjukvård vilket i dagsläget kanske inte känns så lämpligt.

    SvaraRadera