2007-05-07

Hur man tjänar på att binda

Enligt SEB:s så kallade Boprisindikator, som mäter vad vi svenskar tror om prisutvecklingen på bostäder, är det 73% som tror på ökade priser under det kommande året. 10% trodde på fallande priser. Månaden innan var siffrorna 65% respektive 9%. Omstöpningen av fastighetsskatten uppges vara den tyngst vägande anledningen. 73% är den högsta siffran sedan sommaren 2005.

En annan sak som mäts är andelen som tänker binda sina rörliga bolån under den kommande tremånadersperioden. Här hade andelen ökat från 6% till 10% senaste månaden. Orsaken här sägs vara medias fokus på högre räntor.

I senaste undersökningen har också en extra fråga ställts; om dom har lånat mer på sina bostäder under de senaste tre åren. Det har 50% gjort, varav 39% till renoveringar och 11% till konsumtion. I åldrarna 25-49 år har 60% lånat mer, varav 16% till konsumtion.

Att många tror på prisökningar är inte speciellt konstigt tycker jag, med dom reformer som regeringen gjort. Lite uppseendeväckande är det dock att andelen som tror på sjunkade priser ökat något, om än bara med en procent. Jag antar att det är ränteoro som gör det.

Att fler tänker binda sina lån är inte heller så konstigt, däremot skulle jag vilja kalla det tråkigt. Det har varit många artiklar senaste tiden om högre räntor och Riksbanken sa nyligen att dom kommer höja räntan mer än dom trodde i februari. Vad som inte framkommit i media är att marknadsräntorna, framförallt dom längre, sjönk något efter det uttalandet, för marknaden hade redan räknat in att dom skulle höja mer. Att binda lånen nu är alltså inte nödvändigtvis en bra affär. Även om det inte hade varit inprisat innan dom sa det hade det garanterat blivit det relativt omgående, så man hade inte tjänat på att binda efter meddelandet ändå.

Dom tillfällen då man tjänar på att binda är när man har turen att binda innan marknaden tror att räntehöjningarna kommer gå fortare än den trodde innan. För att göra detta ska man först och främst ha tur, men det kan väl i vissa fall löna sig att vara en god ränteanalytiker också. Bundna räntor är bra för dom som vill sova tryggt eller har små marginaler, men bankerna kommer alltid att fungera så att dom tar lite extra som säkerhet när du binder lånet, jämfört med hur dom räknar med att den rörliga räntan kommer att utvecklas.

Angående att låna mer på huset så tycker jag det kan vara helt okej om huset inte är högt belånat redan innan och utgiften är antingen något som höjer husets värde eller standard eller något man behöver som man skulle behövt låna till ändå. Ett bra exempel där är ny bil, där du med största säkerhet får bättre ränta med huset som säkerhet än utan. Att låna på huset för semester eller mer vardaglig konsumtion skulle jag dock absolut inte rekomendera.

Fler tror på högre bostadspriser (DN)

1 kommentar:

  1. Tycker du är på rätt spår Diversifierad. Resonerar på själv på samma sätt men har inte lyckats skriva lika bra mycket. ;-)

    Började med ett spår om avkastningskurvan på min blogg
    http://proper-proper.blogspot.com/

    SvaraRadera