2007-05-10

Styrningen blev en gäspning

Igår kväll kom det väntade beskedet att Fed lämnar styrräntan orörd. Dom pekar på osäkerhet åt båda håll och väntar därför tills endera sidan väger över. Det är därför troligt att räntan kommer att ligga kvar där den gör under några månader framöver.

Nu på morgonen kom en rapport som visade att inflationen i Sverige ökat något mer än väntat. Det kom också besked om att arbetslösheten sjunker snabbare än väntat. Nu sticker inflationen skrev DI och Ökad risk för räntehöjningar skrev E24.

Klockan ett kom det väntade beskedet att BOE höjer sin basränta 25 punkter till 5,50%. Här fanns vissa farhågor om att dom skulle ta i rejält och höja med 50 punkter direkt, något dom aldrig tidigare gjort. Vissa menade att enda skälet att inte höja med 50 punkter var just att dom aldrig gjort det tidigare. Dom gjorde det i vilket fall inte nu heller så dramatiken uteblev.

Fyrtiofem minuter senare kom det tredje väntade beskedet, att ECB lämnar styrräntan oförändrad på 3,75%. Det signalerades också för en höjning i juni, även det väntat. Strax efter beskedet sjönk börsen här hemma från -0,4% till -0,8%. Det kan dock likaväl ha orsakats av att Wal-Mart och GAP i tur och ordning redovisat minskad försäljning. Både fem- och tioårsräntan har stigit tre punkter under dagen.

Summan av kardemumman då? Ja, några glädjebesked var det definitivt inte, men inte speciellt tunga besked heller. Det får alltså bli något mellanting. Lite amortering och något på börsen.

Min starkaste fundering är att köpa XACT F Euro för att inte fortsätta min stora exponering mot Svergie. Jag blev väldigt sugen på XACT F Sweden när den lanserades och har tidigare tänkt flytta lite pengar till den. Men framförallt var det idéen med fundamentalviktat index jag gillade, så Euro-varianten borde funka lika bra och samtidigt fungera som riskspridare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar