2007-05-24

Vinst som vinst

I en debattartikel i DN idag skriver professor Sven-Olof Lodin att fastighetsskattereformen istället borde finansieras med ett stopp på skatteuppskov vid försäljning av bostad och en ny ränteavgift för dom med gamla uppskov.

Goda tankar tycker jag då jag inte kan förstå varför staten ska låna ut pengar gratis för att vi ska ha råd att köpa så flådiga hus som möjligt. Säljer man med vinst ska vinstskatt betalas. Så är det på värdepapper och borde så även vara på bostäder.

Jag ser dock inte varför det ska vara lägre skatt på en bostadsvinst än en värdepappersvinst, så hans idé om sänkt reavinstskatt istället för den höjda som regeringen föreslagit ger jag inte mycket för. Får jag lov att tro att han sitter med ett hus med stor vinst?

Nej, gör både och säger jag! Vinst som vinst. När en vinst realiseras ska den beskattas, och skatten bör vara densamma oavsett vad det är du gör vinsten på. Inte nödvändigtvis 30% men i vilket fall samma.

”Lägg avgift på villaägarnas gamla uppskov med reaskatt” (DN)

4 kommentarer:

 1. Anledning att man inte kan kan bekstta realisationsvinster hårt är att säljaren man måste ju bo någonstans även efter försäljning. Hur skall man kunna flytta när det blir såna skatter? Skall man behöva ta extra lån för att finansiera en likvärdig bostad??
  Fastighetsskatter var en bra skatt, nivån blev lite hög på senare år, men principen var bra. Ingen kunde koma undan och fiffla.

  SvaraRadera
 2. Har du amorterat duktigt medan du bott så får du ut en hel del pengar. Skattar gör du bara på vinsten. Och ja, självklart ska du ta nya lån om du köper ett hus som kostar mer än du äger. Du borde dock ha råd med en saftig kontantinsats.

  SvaraRadera
 3. Men faktum kvarstår ju att om du tex köpt en tvåa i Stockholm för en miljon den stiger till två miljoner och sedan bestämmer dig för att flytta till en likvärdig lägenhet på andra sidan stan så måste du skatta 200000kr och får då ta högre lån. Att Jämföra med värdepapper kan man inte riktigt göra eftersom de köps och säljs mer frekvent. (du kan tex göra förlustavdrag etc)

  Men självklart skall vinst på bostäder i slutändan beskattas lika högt som vinst på värdepapper och arbete. Kan inte förstå varför alliansregereringen som tycker att "Det skall löna sig att arbeta" samtidigt vill ha en lägre skatt på reavinsten på bostäder.

  SvaraRadera
 4. Ja, du måste ta lite extra lån, men du får samtidigt 800' mer i insats tack vare att du varit med på en fin resa. Och du får i gengäld också en köpesumma som är högre så det inte blir lika hög reavinst nästa gång du säljer.

  SvaraRadera