2007-05-04

Skärp utlåningslagarna pronto!

Det har gått ett bra tag, ungefär 1,5 månad, sen jag klagade på branchen för snabba lån. Idag kommer uppgifter om att SMS-lånen nu dessutom utnyttjas av bedragare. Det går till så att ett kontantkort inskaffas och registreras på någon annan. Lånet anger man att det ska utbetalas till ett eget konto och räkningen skickas sedan till den stackare som kortet registreras på.

Det borde dock inte vara några större problem att spåra förövaren utifrån det konto som pengarna betalas ut till, men det kommer äta mycket tid och resurser... förmodligen mer än vad som kan motiveras med lånets belopp. Först och främst får jag väl lov att kritisera att det tydligen är ganska enkelt att registrera ett kontantkort med någon annans personuppgifter, men stor skuld också till långivaren som allt för lättvindigt lånar ut pengar.

Senast jag skrev om det hette det Stoppa lånehajarna och det skulle även råda bot på det nya problemet. Nog för att en fri marknad är bra, men ibland verkar folk inte veta sitt eget bästa. Lagstiftningen runt utlåning borde skärpas så det krävs att kunden får villkoren översiktligt presenterade och godkänner med sin namnteckning. Att ett SMS skickas från din mobil är ju långt ifrån bevis på att du vill låna pengar... Du kanske bara hade lånat ut mobilen, eller fått den stulen. Eller som i det här fallet, fått någons kontantkort felaktigt registrerat på dig.

Explosion av bedrägerier med sms-lån (DN)
Sms-lån utnyttjas av bedragare (SvD)

5 kommentarer:

 1. Förlåt om jag säger detta men du verkar otroligt naiv som tror att det är någon skillnad att ansöka om ett lån över internet istället för mobiltelefonen.

  Gå in på vilket företag som helst som lånar ut pengar via webben så kommer du upptäcka att det inte är någon skillnad i säkerheten.

  Det som är det stora problemet med detta är att bankerna inte tillåter andra företag att kontrollera personuppgifter mot kontonummer som finns lagrade inom banken. I Finland finns inte denna problematik därför att där är det möjligt att göra dessa kontroller mot bankerna!

  Vidare så är det även naivt att tro att företag som sysslar med Mobiltelefonlån skulle vara sämre än bankerna. Handelsbanken tar ut skyhöga avgifter för alla deras lån, lika så statliga nordea! Gå in på www.nordea.se och ansök om ett lån på 1000kr med 1 års återbetalning så upptäcker du ganska snart att de tar ut en effektiv ränta på över 670% med en uppläggningsavgift på över 700kronor. Varför har inte detta uppmärksammats tidigare? Varför kritiseras Mobillån som antagligen är ett mycket mindre företag än Nordea när Nordea arbetat med dessa lån i årtionden??

  Du borde snarare rikta din kritik mot bankerna och skippa mobiltelefonlåne företag såsom Mobillån och SMS Kredit och allt vad dom heter..

  Hälsningar

  En som prövat både banker och Mobillån!

  SvaraRadera
 2. Det kan gå ganska lätt att få lån på internet från en bank där du redan är kund, för dom har ju koll på att du är du och hur kreditvärdig du är. Men visa mig gärna den sajt där jag kan ange dina personuppgifter och mitt bankkonto och på så vis få pengarna till mig och räkningen till dig... Då ska jag fördöma även den!

  SvaraRadera
 3. Man kan ju inte annat än sucka över "anonyms" kommentarer... :(

  Naivt... Här handlar det om att lån kan tas i någon annans namn med hjälp av bara personnumret. Då hjälper det inte om man nu är naiv eller inte. Det är lika fel om det sker över internet eller via sms, om den som erbjuder lånet inte ordnar med någon ordentlig identitetskontroll.

  Vad är det för företag som skyller ifrån sig så lätt förresten? Bara för att de inte kan få information utlämnad från bankerna? Om de inte kan komma på något eget sätt att garantera säkerheten då får det väl vara!
  Undrar förresten hur de klarar sig juridiskt för egen del när någon vägrar betala tillbaks ett lån, när det inte funnits någon identitetskontroll vid tiden för skrivandet av "kontraktet"... Jag tror (och hoppas!!!) att de tar en stor risk också genom att fortsätta med sådan verksamhet när de märker att de inte kan åka snålskjuts på bankernas system men inte heller kommer på något eget!

  Varför tar bankerna avgifter?? Jo, förutom de avkastningskrav som ALLA som sysslar med lån har, så lägger de ner pengar och tid på att göra systemen säkra också och inte utsätter vare sig kunder, icke-kunder eller sig själva för risken att ett lån tas i fel persons namn!
  Förbjud skiten! (om det inte redan är olagligt) Har inget med naiva medborgare att göra, annat än att det tydligen är naivt att tro att det är svårt för någon annan att ta ett lån i ens namn. Jag vill gärna leva i en sådan trygghet och hoppas att lagstiftarna ser till att den inte är alltför falsk, denna trygghet!

  SvaraRadera
 4. det är ingen som tvingar någon att lån,
  det finns ingen bank som vill låna pengar av mig så jag lånar istället på folkia.se och kundfinans.se,

  mvh Magnus A /uppsala

  SvaraRadera
 5. Hej Magnus!

  Förutsatt att man anger sitt eget personnummer har du rätt i att ingen tvingade denne att låna. Men jag måste ändå fråga: Varför har du ett sånt behov av att låna pengar? Dom ska ju snart betalas tillbaka, och mer där till. Om du snålade en månad borde du sen kunna leva för dina egna pengar och tjäna en hel del på det.

  SvaraRadera