2007-05-18

Lita inte på banktanten

Idag kan man läsa om att fler och fler binder sina bolån. Jag hoppas att dom inte gör det bara för att en tant på banken råder dom till det. Man kan tycka att det borde vara en god anledning, men faktum är att tanten på banken vill tjäna pengar och om ni binder era lån så tjänar hon mer. Hon låser dessutom in er i banken så det inte blir lika lätt att byta om någon annan skulle ge er bättre villkor. Visst finns det anledningar att binda, men att tjäna pengar är inte en av dom.

En anledning som duger är att man börjar få knappa marginaler och inte skulle klara fler uppjusteringar av styrräntan. Viktigt då att räkna så ni klarar att betala den bundna räntan innan ni binder, eftersom den rimligen ligger högre än den rörliga ni har. En andra anledning är att du känner sig illa till mods med rörlig ränta och går och ojar dig dagarna i ända.

I övrigt tror jag att det är omöjligt att räkna hem att lånebindning skulle bli en bra affär. Dom på banken har folk som sitter och räknar på det professionellt och ser till att banken inte ska förlora på att du binder räntan. Jag kan tycka att det borde vara tvärtom, som med andra branscher som t.ex. mobiltelefoni, att man får bättre villkor om man binder upp sig till att ha lånen hos den här banken, men så är inte fallet.

Fortsatt ras för rörlig ränta (DN)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar