2007-05-27

Vi är inte dumma!

I DN:s artikel idag om trögrörliga sparare missar dom en väsentlig punkt. För att få en riktigt bra bolåneränta kräver nämligen de flesta banker att du har ditt lönekonto hos dom. Det du då förlorar på inlåningsränta är en spottstyver mot vad du tjänar på utlåningsräntan.

Med detta vill jag inte på något sätt försvara bankernas låga eller obefintliga inlåningsränta på transaktionskonton, utan snarare försvara bankkunderna som anklagas för att vara trögrörliga och som indirekt anses dumma som inte tänker på inlåningsräntan.

Vi är inte trögrörliga! Vi är inte dumma! Jag bytte tvärtom från ett lönekonto med bra ränta till ett nästan utan för att jag tjänar mycket på det i den stora bilden. Och den del av lönen som inte kommer gå åt till månadens räkningar överför jag så klart till ett konto med betydligt högre ränta så snart pengarna ramlar in.

Visst önskar jag att det var bra ränta på lönekontot så inte det sistnämnda steget behövdes, men så jobbigt är det inte att överföra pengar nu när bankerna finns på internet.

Miljardförluster på låga sparräntor (DN)

4 kommentarer:

 1. Det där har du väldigt rätt i! Men jag tror att det finns många människor som inte överför överskottet till ett bättre konto utan bara låter det ligga kvar utan ränta.
  I och för sig handlar det väl om max nån tusing eller två om året för de allra flesta och det är ju inte så mycket i sammanhanget, men många bäckar små.

  SvaraRadera
 2. Ja, tyvärr är ju god kunskap om privatekonomi något som saknas hos stor del av befolkningen. Dels finns nog människor som inte för över överskottet men som ändå tjänar på det tack vare bättre låneränta, dels dom som inte tjänar på det för att dom inte begriper att dom kan få bättre villkor på lånet och slutligen dom som helt enkelt inte har något lån.

  Dom senare två borde antingen ta ett snack med sin bank, om dom har lån, eller helt enkelt byta bank.

  Men börja med att boka ett möte med en konkurerande bank och låt dom förklara vad dom kan göra för din ekonomi. Gå sen till din nuvarande bank och be dom bräcka det!

  SvaraRadera
 3. En annan viktig aspekt är, som jag ser det, säkerhetsaspekten. Jag brukar stuva om ganska friskt bland mina konton, dels så att jag har så mycket pengar som möjligt på ett hyggligt räntebärande konto, men framförallt för att inte ha alltför mycket pengar kopplat till mitt betalkort.

  SvaraRadera
 4. Värre för mig som har bäst ränta på kontot till kortet! Men det är ju bara dom kontanta medlen som ligger där, stora delar av buffert-pengarna ligger i en räntefond istället.

  SvaraRadera