2007-05-30

Upprepningarna fortsätter

Idag upprepar sig Riksbanken än en gång. Dom är inte oroliga för bostadspriserna i nuläget, dom tror på en uppgång om cirka 5% efter avskaffandet av fastighetsskatten och menar att den är att se som en engångseffekt. Precis som dom sagt flera gånger senaste veckan, men pressen vill ju alltid ha svarta rubriker och vinklar hela tiden om budskapet.

Så sent som igår stötte jag på en annan blogg som skrev om att riksbanken nu ska höja räntan och att vi får leva på blodpudding framöver trots att det som sades var en upprepning av vad dom sa 4 maj och hade sagt ett flertal gånger igen efter det.

Riksbanken: Ingen oro för huspriser (DN)

Jag hittade också en artikel i E24 där dom sammanställt marknadens förväntningar på Riksbankens höjningar. Toppen antas bli på 4,3% om två år enligt genomsnittet. Jag tycker marknaden börjar närma sig vad jag själv tror nu, vilket bekräftar att jag gör bäst i att ligga kvar rörligt. Med en styrränta på 4,3% har jag fortfarande lägre ränta rörligt än om jag skulle binda på fem år idag och under det närmsta året betydligt lägre!

Experterna höjer sina förväntningar om reporäntan (E24)

4 kommentarer:

 1. Hej Diversefierad!
  Lite tankar om bolåneränta och bindningstid. Tidigare så var mitt bolån utsmetat i 3 olika delar. En rörlig, en 1-årig och en 3-åring. Sedan jag amorterat ner en del så har numera bara ett lån. Varje gång det är dags att förnya väljer jag det billigaste. Ibland har 1-åringen varit billigaste, ibland rörligt. Sist var det billigast att binda lånet i 3 månader så jag valde det. Lånets storlek är dock på en nivå att räntenivå inte har så stor påverkan på vår ekonomi. Annars känns det som om Riksbanken kommer att vara mera aggresiv framöver bland annat för att stoppa prisökningen på fastigheter. Det tråkiga är att det drar ner alla investeringar samt privatkonsumtion vilket egentligen inte är syftet. Bättre då med tex stegvis nedtrappning av ränteavdraget som skulle vara mera direkt riktat. Nya Zeeland har haft en fastighetsbom som många andra länder och bostadsräntorna är nu uppe i cirka 9%. NZ har dock lägre arbetslöshet men även i Sverige är den fallande så jag kan tänka mig att räntan går upp med ca 1% om året de närmsta 3 åren vilket gör att vi fortfarande har en bit kvar till NZ nivå. En sådan uppgång skulle få stora negativa spår i Sverige och annan konsumtion få stå tillbaka. USA klar en sådan höjning betydligt bättre. Anledningen är att de flesta inte skulle påverkas. Majoriteten i USA binder lånet på 30 år och under den perioden betalar man även av 100% av lånet. I USA risken snarare kopplade till arbetsmarknanden. Högre arbetslöshet innebär helt enkelt att fler inte kan betala sina lån.

  Hade jag haft större lån på huset skulle jag nog bundit ca hälften på 3 eller 5 år. Det kanske inte är billigast men det vet man ju först om 5år men det är ju iallafall en slags försäkring. Ungefär som att ha en extra arbetslöshetsförsökring eller helförsäkring på bilen. Förhoppningsvis “lönar“ sig inte försäkringen men händer det trots allt en “olycka“ så kommer inte den privata ekonomin att lida alltför mycket.

  SvaraRadera
 2. Hejsan Anders! Hur går det med hemreseplanerna? Får vi se dig i byn nånting i sommar?

  Intressanta tankar om ränta, har aldrig riktigt gjort försäkrings liknelsen tidigare. Det där med 'förhoppningsvis lönar det sig inte'.

  Men jag håller nog trots allt fast vid min rörliga ränta. Jag har så bra ränterabatt på den att det skulle bli i runda slängar 140 punkters räntehöjning om jag band på fem år. Det motsvarar nära 3.000 i månaden för oss, pengar jag hellre använder till att amortera med! Det ska också till ganska mycket, eller lång tid iaf, innan Riksbanken höjt med 140 punkter.

  Dessutom borde långräntan vända ner snart med tanke på sammanställningen av vad folk tror om ränteutvecklingen som jag länkar till i slutet av inlägget. Fast det är ju inte så du tror förstås!

  SvaraRadera
 3. Hejsan,
  Storre delen av Sverige semestern kommer vi att vara i Norrland men det kan nog bli en eller par dagar i "Stenhuggarbyn". Den innebar nog isafall kring 20-22 juli. Om du finns pa plats vore det trevligt att traffas.

  SvaraRadera
 4. Inte omöjligt! Sommarn är ganska oplanerad än så länge. Vi får höras vidare i ämnet när det börjar närma sig.

  SvaraRadera